Plasztikai sebészeti műtétek

A Professio Klinika több, mint 25 éves működése során igen sok szépülni vágyó páciensnek tudott segíteni.

Előzetes viziten a pácienssel együtt egyeztetjük, hogy az adott panaszt mely beavatkozással lehet korrigálni a legjobban.

Műtéti előkészítésként ritun vér és vizeletvizsgálatra van szükség, melyet kiegészítünk a szükséges egyéb vizsgálatokkal.

Műtétek döntő többségét ambuláns beavatkozással tudjuk elvégezni, szükség esetén aneszteziológus közreműködésével.

A beavatkozások után néhán órás obszervációra van szükség, melyet követően a páciensek kísérővel othonukba távozhatnak.

 

Az egyes beavatkozásokhoz szükséges speciális információkat alább lehet olvasni:

 

Fülplasztika

A fül esztétikailag zavaró alaki eltéréseit korrigáljuk a fülplasztika műtétével A fülkagyló alaki elváltozásai a leggyakoribb fejlődési rendellenességek közé tartoznak. A fülplasztika alkalmas az elálló, aszimmetrikus fül, deformálódott fülkagylók korrigálására, a túl nagyra nőtt cimpák kisebbítésére, illetve a ki nem fejlődött ívek kialakítására is. A fülplasztika műtéttel a komoly pszichés panaszokat okozó elváltozás látványosan korrigálható. Érdemes fiatalon még az iskolába való beiratkozás előtt elvégeztetni 6 éves kor körül a műtétet, hogy az iskolás gyerekek csúfolódásától megóvjuk.

Fülplasztika előtti és utáni fotók
 

fülplasztika, fül plasztika, plasztika

 

fülplasztika, fül plasztika, fül, plasztika

 

Fülplasztika műtét előtti vizsgálatok és előkészítés:

A beavatkozás előtt tisztázni kell, hogy van-e, vagy volt-e egyéb más súlyosabb betegsége, allergiája, agy egyéb panasza, ha nincs erre vonatkozó előzmény, akkor a szokásos vér és vizeletvizsgálatok elegendőek a műtéthez.

A fülplasztika műtét előtti vizsgálatok, tájékoztatás és műtéti beleegyezést követően elvégezhető a beavatkozás ambuláns jelleggel.
 

A fülplasztika műtét menete:

Műtéti beavatkozás során helyi érzéstelenítést alkalmazunk, majd a fülkagyló hátsó részén bőrkimetszést is végez az operáló orvos. Ha szükséges a fülkagyló porcából egy porccsíkot kimetsz, majd a fül porcos ívének megfelelően rögzíti a fül új formáját, hogy a fülkagyló a koponyához simuljon.
 

A fülplasztika műtét után:

Megfigyelést követően fedőkötéssel távozik a páciens, melyet néhány nap múlva ki lehet cserélni kis fejpánt jellegű kötésre, 8-14 nap után lehet a varratokat eltávolítani a műtét típusától függően.

 

 

Orrplasztika

Indikációja: Az emberi arc meghatározó karakterét adja az orr. Sajnos számtalan zavaró eltérés keletkezhet az orron. Leggyakrabban a nagysága jelent gondot, ugyanakkor egyes részleteiben is zavaró eltérések mutatkozhatnak. Az orrvég életünk végéig képes növekedni, orrháti "púp" hasonlóan zavaró lehet. Az orr hossza, orrszárnyak orrnyilás méretei mind zavaróak lehetnek. Igen gyakran sérül balesetekben az orrunk. Növekedési rendellenességek is eltéréseket okozhatnak.

Orrplasztika előtti és után fotók

11064orr dpj6hetjelolt

5335orr dpjjeloltv


Anesztézia

A műtéteket altatásban végezzük, így jelentős kellemetlenséggel nem jár a beavatkozás.


Műtét előtti konzultáció jelentősége

Legfontosabb miden esetben, hogy a páciens elmondja mi az ami leginkább zavarja, és amin változtatni szeretne. Konzultáció alkalmával, mindezekre lehetőség van minden további kérdés megtárgyalására.


Orrplasztikai műtéti lehetőségei

Az orrplasztika műtétével az orr esztétikai hibáit korrigáljuk, azonban lehetőség van arra is hogy egyúttal az orrsövény hibáit is korrigáljuk.

 

Orrplasztika után

A műtét után plasztik, vagy gipsz rögzítés alkalmazunk, továbbá általában 1 napig (orrsövény műtéttel kombinálva tovább is).

A műtét után bevérzések, duzzanat tüneteivel kell elsődlegesen számolni.

Varratszedést 7-14 nap között lehetséges, ekkor távolíthatjuk el a rögzítést is.

 

Arcplasztika

Indikációja:

Az évek multával az arcon jellegzetes korosodási „tünetek” lépnek fel. Ezeket kezdetben injekciós kezelésekkel (pl. botox, ráncfeltöltés, IPL, dermabrazio ) jól lehet korrigálni, idővel azonban már csak a műtéti megoldás tud kellően segíteni.

Napjainkban az arc fiatalító műtéteire egyre gyakrabban kerül sor. Az élet minőségét javító műtét nemcsak előnyösebb, fiatalabb külső megjelenést biztosít, hanem örömöt, megelégedést, újult erőt és önbecsülést ad a páciensnek.
 

Anesztézia


Az arcplasztika anesztéziájának célja a teljes fájdalommentesség és amnézia biztosítása a műtét kezdetétől a végéig.

Az arcműtét történhet helyi érzéstelenítésben és altatásban.
 

Arcplasztika műtéte


A klasszikus arc és nyakplasztika metszése a halántékon a hajhatártól hátrafelé néhány cm-re a fül fölött indul, majd a fül előtti természetes ívben folytatódik, majd a fül mögött folytatódik.

A metszést preparálás követi, mely során a bőr kötőszöveti elemeit oly módon válasszuk szét, hogy mód nyíljon azok megemelésére és feszesebbé tételére. A kötőszöveti elemek rögzítését követően, a felesleges bőrrészleteket eltávolítjuk, és a bőrt zárjuk.
 

Műtét utáni időszak


Az arcplasztika műtétet követően néhány napig rugalmas kötést helyezünk fel. A műtét utáni tünetek egy-két hét alatt múlnak el, és ez idő alatt kerül sor a varratok eltávolítására is.


Műtéti eredmény
Az arc és a vele egy időben elvégezhető nyakplasztika műtétével akár 10 évvel is fiatalosabbá lehet varázsolni az arcot és a nyakat. 

 

Szemhéjplasztika

Szemhéjplasztikára a szem körüli kötőszöveti elemek öregedési folyamatai miatt kerül sor, emiatt a szemhéj szél megereszkedik mely a látótér beszűklését is okozza, amellett, hogy igen zavaró esztétikai panaszokkal is jár.


Melyek ezen tünetek részletesen?

A fő okok a megnyúlt bőr, és a leereszkedett szemöldök. A felső és felsőszemhéj egyaránt érintett, mindkét nemnél előfordul.

Ha a szemöldök a szemöldök csont felső íve alá kerül, gyakran plusz bőrt indukál a felsőszemhéjnak. Extrém esetben a látóteret is szűkíti.

Táskás szem(ez az állapot gyakran látható középkorú, vagy idősebb embereken.)

Igen gyakori jelenség a szem körülötti zsírpárnák  "sérve", a szem alatt "táskák" kialakulása. Ez igazán megtévesztő fogalom, ugyanis nem a zsírszövet valódi sérvéről van szó, hanem csak egy hasonló folyamatról. Tulajdonképpen a szem körülötti tartószövetek nyúlnak meg, ezért jön létre a "zsírsérv". Főleg fiatal betegeken látható feltűnően. Idősebbeken ez csak egyik komponense az összetett képnek.

Műtét előtti vizsgálatok:

Műtét előtt általános vizsgálat szükséges különösen azoknál, akiknél az anamnézisben cukorbetegség, vese vagy keringési rendellenesség, pajzsmirigybetegség vagy egyéb súlyosabb betegség szerepelt.

Indikáció: Szemhéjplasztika műtéttel a "lógó" és "táskás" szemhéjak korrekcióját tudjuk elvégezni.

 Műtét előtti és műtét után fotók

szemhéjplasztika, szemhéj plasztika

szemhéjplasztika, szemhéj plasztika

Anesztézia

A műtétre helyi érzéstelenítésben vagy altatásban kerül sor.

Szemhéjplasztika műtét

A szemhéjplasztika műtét során kellő mértékű preparálást követően eltávolítjuk a megnyúlt bőrfelesleget és ekkor kerülhet sor a felesleges zsírtöbblet áltávolítására is.

Szemhéjplasztika műtét után

A műtét utáni időszakban duzzanat, elszíneződés fordul elő legtöbbször, ami a műtét utáni 2. napon fokozódhat, ez általában nem új vérzés következménye, hanem a műtét miatt kialakult szöveti ödéma. E tünetek általában az 5. naptól kezdve lényegesen enyhülnek és a műtétet követően 1 héten belül a varratokat el lehet távolítani. Semmilyen make up-ot ne használjon 2 hétig.

Zsírszívásos alakformálás

A Zsírszívás módszerével elsődleges célunk a test formálása. Ez nyilvánvalóan testsúlycsökkenést is eredményez legtöbb esetben. A modern korban egyre nagyobb probléma a nem kívánatos zsírpárnák megjelenése. Ezek redukciójára igen lakalmas módszer a zsírszívás.A fogyókúrák hatástalanságának okai

Számtalan fogyókúrás módszer van közforgalomban, ezek általában azonban „fogyás rezisztensek”, és a fogyókúra abbahagyását követően hamar visszajön a nemkívánatos súlyfelesleg. Ráadásul mivel a nőies illetve a férfias zsírpárnákat erőteljesen hormonjaink befolyásolják, ezért az erőteljes fogyókúrák esetében, amikor sikerül is sikerül leadni néhány kilót, gyakran előfordul, hogy az arc nyúzottá válik, az emlők sorvadtak lógóssá válnak, miközben a nem kívánt helyen megmarad a zsírpárna.A Zsírszívás előnyei

A Zsírszívás módszerének az nagy előnye, hogy kiválasztott területen a szükséges mennyiség zsír eltávolítását végezzük. Így megmaradhat azon részeken  a "párnázottság", ahol ez az ideális alak/forma miatt szükséges. (Emlő teltséges, arc feszessége.) Normál étkezés és életvitel mellett ugyanakkor még egy nagy előnye van a Zsírszívásnak (a fogyókúrákkal szemben), nevezetesen a zsírsejtek is ilyenkor eltávolításra kerülnek, ezért nem képesek újra feltelődni.A Zsírszívás műtéte

Amennyiben nincs súlyosabb betegség a kórelőzményben akkor a Zsírszívás ambulánsan végezhető, műtéti előkészítést követően.

Vékony kanül segítségével távolítjuk el a zsírszövetet. Nagyon fontos tudni, hogy a zsírszövet is eltávolításra kerül a zsírsejtekkel együtt. Ezért annyira hatásos a zsírszívás módszere. A kezelést ott végezzük, ahol a felesleges zsírpárnák találhatóak, ezért azon testrészek ahol a „párnázottság” előnyös nem károsodnak.A műtét után

Rugalmas fehérneműt kell viselni, és enyhe tompa fájdalomra kell számtani néhány napon át. Duzzanat és bevérzés tünetei is észlelhetőek néhány hétig

A műtét utáni duzzanat elmúltával válik igazából látványossá a műtét eredmény.

 

Saját zsírral való mellfeltöltés

A saját zsírral történő mellfeltöltés módszerének igen nagy előnye, hogy egyszerre két irányból is tudunk segíteni a páciensnek. Eltávolítjuk a felesleges, zavaró zsírpárnákat, ezzel növeljük a mellek térfogatát. (Az angol nyelvű hírekben Breast fat transfer augmentation, Stem cell breast augmentation néven említik, és igen kiterjedt szakirodalma van. Javasoljuk tekintse meg a saját és külföldi YouTube videókat.)

 

mellfeltöltés saját zsírral, mellfeltöltés, mellnagyobbításmellfeltöltés saját zsírral, mellfeltöltés, mellnagyobbítás
Mellfeltöltés vonzatában több híresség is szerepelt a médiában

 

mellfeltöltés saját zsírral, mellfeltöltés, mellnagyobbításA páciens a saját zsír feltöltéses mellnagyobbítás módszerénél megszabadul a felesleges zsírpárnáktól (ezáltal is szebb alakja lesz), ugyanakkor a zsírfelesleg nem kerül kidobásra, hanem hasznosul egyúttal a legmegfelelőbb helyen, ezzel a zsírral töltjük fel a melleket.

Igen sokan szeretnék mellük méretét megnövelni, de tartanak az mellimplantációtól, a mellimplantátum kockázataitól, e páciensek részére is igen előnyös megoldást jelent a mellfeltöltés. Ezzel a módszerrel nem kerül idegen anyag a szervezetbe, így az ezzel járó kockázati tényezőkkel nem kell számolni. Nem kell például félni a szilikon implantátum sérüléseivel járó problémáktól, a "tokosodási" és egyéb kellemetlen, a mellimplantációval járó problémáktól. Az implantátumokat átlagosan 8-10 évente cserélni kell, a saját zsírral történő mellfeltöltés esetében azonban ilyenre nincs szükség.


Tudnivalók a beavatkozásról:

Feltételek:
A plasztikai sebészeti beavatkozás előtt a szervezet általános állapotára és a helyi státusra vonatkozó vizsgálatok szükségesek annak érdekében, hogy a beavatkozás kockázatát felmérhessük. A műtétet minden esetben altatásban végezzük.

A beavatkozás időtartama: 1-1,5 óra
Kötelező bent tartózkodás: a műtétet követő 3-6 óra 
Munkaképesség: 2-4 nap után
Varratszedés: 2-4 igen kis bőrfelszínen lévő varratot a 7. napon távolítjuk el.

A műtét után:
4 hétig tartózkodni kell minden intenzív tevékenységtől, ugyanakkor masszírozni kell azon területeket, ahonnan a zsírt eltávolítottuk és a melleket is ahova a zsírfeltöltést végeztük.


Kockázatok:

A Mellfeltöltés többségénél, velejáró következményeként a terület duzzanata, bevérzése, esetlegesen pedig gyulladás is létrejöhet azonban - az orvostudomány fejlődésének köszönhetően - ezek egyre ritkábbak és előfordulásuk esetén kezelhetők.
 

Mellfeltöltés saját zsírral előnyei:

A mell formája, mozgása természetes marad, ugyanez mondható a tapintására is. (A mellimplantátum esetében igen nagy gondot szokott okozni, hogy míg egyenesen állva lehet szép az emlő formája, de mihelyst megmozdul a viselője, igen furcsa alakzatokat vesz fel, miáltal egyértelművé válik a mellimplantátum, a "műmell" volta.)

A mellimplantátum esetében igen kellemetlen érzés, hogy mit szól majd a partner ahhoz, ha kiderül valójában nem természetes a mell és valójában csak egy "labdát" tapint. Ez igen nagy szorongást válthat ki az implantátum viselőjéből, de akár csak azon páciensből is, aki mellnagyobbítást tervez.  A mellimplantációval kapcsolatosan igen sok negatív társadalmi vélemény alakult ki, ezektől nem lehet teljesen függetlenedni. Saját zsírral történt mellfeltöltés esetében senki sem állíthatja, hogy nem "sajátja" a melle. Nincs nagy árulkodó heg, mely jelzi a műtétet, nem lehet kitapintani, mint az implantátumot, és a mell mozgása természetes hatású.

(Létezik még egy Macrolane nevű Hyaluronos készítmény is, mellyel mellfeltöltést lehet végezni, azonban ez 1-2 év alatt felszívódik és anyagkötsége sokkal jelentősebb, mint a saját zsírral való mellnagyobbítás, így e módszer csak kurriuzumként említhető meg.)  

Mindezek alapján feltétlenül érdemes elgondolkoni mindenkinek, aki mellét szeretné nagyobbítani, hogy az emlőimplantátum helyet inkább a saját zsírral történő mellfeltöltést válassza.


Kinél lehet mellfeltöltést végezni?

A legtöbb esetben a saját zsírral történő mellfeltöltés az alkalmazható módszer az emlő volumenének fokozására, az emlők kerekebbé, feszesebbé tételére.

Az egyik igen fontos feltétel, hogy legyen zsírfelesleg a donor területeken. Ez általában nem szokott gondok okozni, hiszen szinte minden nő fogyókúrázik, súlyfeleslege, nemkívánatos zsírtöbblete miatt. A Mellfeltöltéshez ugyanazon területekről nyerjük a zsírszövetet, ahol amúgy zsírszívást is szoktunk végezni alakformálás, (zsírpárnák csökkentése) érdekében. Vagyis innentől akár örülni is lehet a kisebb zsírfeleslegegnek, hiszen ennek köszönhetően tudjuk növelni az emlők méreteit. Régebben a fogyókúráknál választania kellett a hölgyeknek, hogy vagy a nagyobb testsúlyt választják szebb emlőkkel, de az alakjukat torzító nagyobb zsírpárnákkal is, vagy fogyókúráznak a szebb alakért, de akkor mellük sorvadtá vált és az arcuk bőrének feszessége is csökkent és ráncok jelentek meg rajta.

Innentől kezdve tehát igen sok hölgy lelki nyugalmat lelhet, pusztán attól a gondolattól, hogy e dilemma megszüntethető a mellfeltöltéssel, amely lényegében két beavatkozásból áll. Eltávolítjuk a zsírfelesleget, hogy azt a mellek növelésére használhassuk.
Vagyis a jelenlegi zsírfeleslege (amit eddig kifejezetten utált, mely miatt rossz érzés volt tükörbe néznie) valójában igen hasznos a melleinek szépítése érdekében.

Tehát a mellfeltöltést zsírszívással kezdjük, csak éppen egy speciális kanült, és felszerelést alkalmazva nyerjük ki az átültetésre alkalmas zsírszövetet, mégpedig igen apró részenként. (Az apró zsírszövet darabok millióit ültetjük át.)

Amennyiben rendelkezésünkre áll az átültethető zsírszövet, akkor már csak az a kérdés, milyen mértékű zsírfeltöltést végezzünk. Ez az a kérdés, melyet minden pácienssel műtét előtt szükséges tisztázni. A zsírfeltöltés esetén általában nem a rendelkezésre álló zsírmennyiség szokott kérdéses lenni, hanem az, hogy át tudunk-e olyan mennyiségű zsírt ültetni, amilyen mértékű mellnagyobbítást szeretne a páciens. A zsírátültetés volumenét ugyanis elsődlegesen a befogadó terület határozza meg. Az átültetésre kerülő zsírszövetnek, a megfelelő megtapadás érdekében, ugyanis megfelelő vérellátású szövetrészek közé kell kerülnie, ahol a szövet megtapadása és további életfeltétele megfelelő. (Az átültetésre kerülő zsírszövet azon része, mely nem kap megfelelő vérellátást felszívódik, tehát nem hasznosul.)

Akinek eleve nagyobbak a mellei, annak általában több zsírszövetet lehet átültetni, mivel nagyobb a fogadó terület is. Szerencsére azonban az emlőszövet alatti terület és az emlőszövet feletti terület (ahova a beültetést végezzük) lényegében hasonló méretű mindenkinél. Döntően tehát nem az emlők térfogata, hanem az alapterülete határozza meg az átültetés mértékét. Ezért lehet szinte bárkinél átültetést végezni.

Döntően pedig egy tényezőt kell számításba venni, nevezetesen, hogy ha a páciens óriási melleket akar, hatalmas növekedést, (amely már egyébként sem természetes jellegű) akkor azt egy zsírfeltöltéssel nem lehet elérni. Hiába töltenénk be ugyanis 600 ml zsírt  mellenként, ennyi nem tud megtapadni. Amennyiben valaki normál melleket akar, csak éppen feszesebbet, nagyobbat, akkor alkalmas módszer lehet számára a zsírfeltöltés. Mint előbb tárgyaltuk az emlő alapjának méretétől függően tehát mellenként 200-300 ml összesen akár 600ml feltöltésére vállalkozhatunk. Ez egy normál méretű implantátumnak felel meg. Mód van ugyanakkor arra, hogy a zsírfeltöltést megismételjük később, amivel további mell méret növelést tudunk elérni. Ez azért is fontos, mert a tapasztalatok szerint a női mellek mérete természetes módon idővel mindig csökken, és enek kompenzálására is kimondottan alkalmas a zsírfeltöltés.


A beavatkozásról

Speciális, külön az emlő zsírfeltöltéséhez kifejlesztett eszközökkel távolítjuk el a zsírfelesleget azon testrészekről, mely területen zsírfelesleg van.

A saját zsír feltöltésnél a speciális kanüllel eltávolított zsírszövetet az emlőkbe juttatjuk vissza. Az emlőmirigy, és az emlőizomzat alá, valamint az emlőszövet főlé, így megnövelhetjük meg az emlők térfogatát, miközben az emlőszövet "érintetlen" marad. A saját zsír mellfeltöltés segítségével az emlőket több mérettel is képesek vagyunk megnövelni, azonnal látható eredménnyel.

A bejuttatott igen apró részekből álló zsírszövet többek között őssejteket is tartalmaz. Ezen őssejtek a további zsírsejt képződés is serkenthetik. Ez azért fontos, mert korlátozott az a zsírmennyiség, melyet egyszerre át tudunk ültetni. Az igen apró részekből áll zsírszövet minden egyes darabjának be kell tudnia illeszkednie. E szervülés annál előnyösebb, minél jobb azon szöveti részek vérellátása, ahová beültetjük.

Évtizedek óta végzett zsírátültetés tapasztalata alapján az átültetett zsírsejtek 70-90%-a tud megtapadni új helyén. (Igen gyakran alkalmaztuk a zsírfeltöltést testhibák korrigálására, de akár olyan speciális esetknél is, mint a nagyajkak feltöltése.)  Az eredmény igen nagy mértékben függ, hogy mennyire gondos módszerrel végzik az átültetést, illetve a páciens szervezete hogyan fogadja be az átültetett zsírszövetet. (A cigaretta fogyasztás például kifejezetten hátrányt jelenthet e téren is.) A kímélétes módszerrel történt átületés, és a páciens emlőjének a zsírszövet befogadáshoz megfelelő volta, e téren e legjelentősebb tényező.


Anesztézia

Vénás szedálást alkalmazunk a helyi érzéstelenítést kiegészítve, így a páciens nem érezhet semmi fájdalmat, végig aludhatja a beavatkozást, ugyanakkor a beavatkozást ambulánsként el lehet végezni. A páciens a beavatkozást és a néhány órás obszervációt követően otthonába távozhat.

 

mellfeltöltés saját zsírral, mellfeltöltés, mellnagyobbítás


A beavatkozás eredménye

A mellek természetes tapintásúak maradnak, azonban nagyobbá, feszesebbé válnak. (lásd fotókat!)
A veleszületten kisebb térfogatú mellek megnagyobbodnak.
A szoptatás után sorvad, vagy megereszkedett  mellek újra feszesek lesznek.

Igen fontos a természetes hatás. Nincs tapintható implantátum és a vele járó egyéb problémák. Nem látható az implantátum széle és mozgáskor sem észlelhető a korábban említett implantátumos, "műmell" jelleg. Mindenki elmondhatja, hogy megnövekedett melle a "sajátja".

Ingyenes visszahívás / Időpont kérése
Orvos válaszol
Referenciáink
Előtte-utána fotó galéria