Anyajegy eltávolítás

Anyajegyek & egyéb bőrelváltozások esztétikus eltávolítása

Anyajegy szinte minden embernél jelenkező tünet. (A legtöbb bőrelváltozást e néven illetik a köznyelvben, pedig legtöbbje csak később jön létre.)

A legtöbb esetben kezdetekben ez nem okoz gondot, ha csak eleve nem óriási méretű, vagy "zavaró" jellegű.

Az idő előrehaladtával azonban egyre több anyajegy jöhet létre, egyre több zavaró jellel. Ezek jelenléte indokolttá teszi az anyajegy eltávolítását.

Más bőrhibák esetében is plasztikai sebészeti eltávolítás szokott lenni a megoldás. Ilyen például a bőr alatt növő Atheroma, Limoás zsírcsomó, tetoválások, hegek

 "zavaró" jellegek anyajegyeknél

Onkológiai szempontokból legfontosabb tényezők:

Festenyzettség és annak változása. Amikor az anyajegy egyre sőtétebb jellegűvé válik.

Festenyzettség egyenetlen eloszlása. Amikor egy anyajegyen belül sötétebb foltok is megjelennek.

Növekedés: Az anyajegy növekedés, főleg, ha az 0,5-1 cm-es átmérőt is már meghaladta.

Talpon, tenyéren való növekedés

Kiemelkedő jelleg: A kiemelkedő jellegű anyajegy könyebben sérül is.

Sérülékenység: Amikor az anyajegy olyan helyen van, hogy gyakran sérül, vagy felszíne kevésbé ellenálló és ezért sérül.

                        (Van olyan rosszindulat bőrelváltozás mely eleve hajlamos kisebesedni spontán is.)

Esztétikai szepontokból zavaró tényezők:

Esztétikai szempontból nagyon sok bőrelváltozás lehet zavaró. (Az anyajegyenekn túl vírusos szemölcsök, tetoválás, hegek és egyéb elváltozások is szóbajönnek igen gyakran.)

Rossz helyen lévő elváltozás (Arcon a legelőnytelenebb minden elváltozás, de a test bármely más részén s előfordulhatnak.)

Kiemelkedő elváltozás (Amit szemölcsnek is hívnak köznyelven)

Szőrnövekedés az elváltozásban

Általában az arcon lévő anyajegy elve "rossz" helynek számít. Amennyiben kiemelkedő jellegű is, akkor még rosszabbnak számít. A Vasorrú bába mesekönyvbéli ábrázolásától kezdve igen sok kép csúnya szemölccsel ábrázolja azt akit csúnyának, ellenszenvesnek óhajt ábrázolni. Ez a köztudatba mélyen beleivódott. Melyen nem lehet változtatni. A "Szemölcsöt" azonban el lehet távolítani.

 

Beavatkozás menete

Minden esetben először tisztázni kell az elváltozás onkológiai kockázatát. Minél rosszab ilyen szempontból a klinikai kép, annál fontosabb, hogy bőven épben legyen kimetszve az elváltozás és az szövettani vizsgálatra kerüljön. Ezért ilyen esetekben nem jöhet szóba a lézeres, vagy diatermiás eltávolítás, mely elégeti a szövetet és ezért nem lehet megfelelő szövettani vizsgálatot végezni.

A szövettani vizsgálat meg tudja állapítni, hogy megfelelő mértékben lett eltávolítva az elváltozás és megállapítja annak jellegét, mely által adott esetben korrekt utókezelés lehet végezni.

Felszínes "futószemölcsöknél", érszemölcsöknél szóbajön a cauteres vagy lézeres eltávolítás, de legtöbb esetben megfelelő sebészi kimetszére van szükség. Plasztikai sebészre pedig azért, hogy a műtét után eredmény esztétikailag is megfelelő legyne.

A plasztikai sebész van azon szakmai ismeretek birtokában mely ehhez elengedhetetlen. 

Nem mindegy a kimetszés iránya, mértéke, mélysége. (A Cicatrix optima a helyes kimetszési irány megválasztása elsődleges a későbbi seb vastagsága vonzatában.)

A plasztikai sebések által alkalmazott "atraumatikus" módszerekis igen fontosak. (Dúrva nem megfelelő alakú kimetszés és preparálás, vérző erek dúrva égetése dúrva hegeket okoz.)

A kimetszés jellegétől is függ a későbbi eredmény, ahogy a sebkezelés további folyamatától. Így például a szövetek kíméletes preaparálása, és a sebszélek atraumatikus fonallal való összevarrásának is nagy jelentősége van a műtét utáni eredmények vonzatában.

A sebszélek dúrva egyesítés például "vasúti talpfa" tűnetet, dúrva keresztirányú hegeket hoz létre.

 

Van akinek eleve hajlama van a rosszabb (keloidos) sebgyógyulásra, ilyen esetekben és ennek elkerülés érdekébe elengedhetetlenül fontos, hogy plasztikai sebész végezze a bőrkimetszéseket, amennyiben az esztétikus sebgyógyulás fontos tényező.

Az atraumatikus módszerekkel, plasztikai sebész által eltávolított elváltozások esetében esztétikailag is megfelelő sebgyógyulásra lehet számítani.

 

Ha Önnek, vagy ismerősének hasonló gondja van, hívja most ingyenes vizitért: +36 203 640 900

Orvos válaszol
Referenciáink
Előtte-utána fotó galéria