Breast augmentation

Breast augmentation surgery involves using breast implants or fat, referred to as fat transfer breast augmentation, to increase the size of your breast or restore breast volumme that has been lost after weight reduction or pregnancy.

According to the American Society of Plastic Surgeons, breast augmentation was the number one surgery in the country in 2012 with 290,000 women getting the procedure.

Az esztétikai célú mellnagyobbításnál használhatunk implantátumot és a saját zsír feltöltés technikáját (Lásd Mellfeltöltés beavatkozásnál) a nagyobb és szebb emlőforma elérése érdekében.

A mellnagyobbítás (implantációval és saját zsír feltöltéssel) az egyik leggyakoribb esztétikai plasztikai sebészeti műtét. Becslések szerint jelenleg a világon több, mint 100 millió nő szépítette így a mellét. Ezért igen sokat foglakozik e témával a média is. Az alábbi linkekre klikkelve néhány videót érdemes megtekintetni ezzel kapcsolatban, melyek igen sok értékes információt tartalmaznak.

Alapvető információk

Az esztétikai célú mellnagyobbítás műtétnél implantátumot, azaz alloplasztikus anyagot ültetünk be a mell méretének növelésére, vagy saját zsírt ültetünk át a nagyobb és szebb emlőforma elérése érdekében.


Tudnivalók a beavatkozásról:

Feltételek:
A plasztikai sebészeti beavatkozás előtt a szervezet általános állapotára és a helyi státusra vonatkozó vizsgálatok szükségesek annak érdekében, hogy a beavatkozás kockázatát felmérhessük.

A műtétet minden esetben altatásban végezzük.

A beavatkozás időtartama: 1-1,5 óra
Kötelező bent tartózkodás: 1 éjszaka
Munkaképesség: 3-6 nap után
Varratszedés: Döntően felszívódó varratokat használunk, a bőrfelszínen lévő fel nem szívóvó varratsort 7-10. napon távolítjuk el.

A műtét után:
6 hétig tartózkodni kell minden olyan tevékenységtől, illetve sporttól, mely intenzív váll illetve mellizom mozgással jár.

Kockázatok:

A Mellimplantáció többségénél, velejáró következményeként a terület duzzanata, bevérzése, esetlegesen pedig gyulladás, illetve heggyógyulási zavarok jelentkezhetnek. Speciális tünetként jelentkezhetnek az implantátum sérülése, vagy "tokosodás" kialakulása, azonban - az orvostudomány fejlődésének köszönhetően - ezek egyre ritkábbak és előfordulásuk esetén kezelhetők.

 A hölgyek évezredek óta próbálkoztak a szebb emlőforma elérése érdekében igen sokfajta "csodamódszerrel". E módszerek azonban hatástalannak bizonyultak sorra. Egyedüli ősi módszer az emlő növelésére, ha valaki olyan szerencsés, hogy a testsúly gyarapodás révén elsődlegesen csak az emlője növekszik. Leggyakrabban sajnos azonban az a jellemző, hogy ha valakinek növekszik a testsúlya, akkor a súlyfelesleg a combokon, vagy a hason "rakódik le", vagyis "elhízást" észlel. Ezért volt olyan szenzációs, amikor 1962-ben elkezdték a szilikon mellimplantátumok alkalmazását.

 

mellnagyobbítás, mellimplantáció, mellplasztika mellnagyobbítás, mellimplantáció, mellplasztika


Sajnos azonban az eltelt idő alatt igen sok hátránya is ismerté vált a szilikon implantátumoknak. (Például a tokosodás, sérülése vagy a kitapinthatósága.)  Az implantátumok azóta jelentős fejlesztéseken esett át, és egyre biztoságosabb, és jobb minőségű implantátumokat fejlesztettek ki idővel. Ennek köszönhető szélekörű elterjedése.

Az egyre jobb implantátumok kifejlesztése ellenére is, igen sokan elzárkóznak attól, hogy implantációval oldják meg a mellnagyobbítást, az említett okokból, és természetesebb megoldást szeretnének. Számunkra igen előnyös lehetőség a saját zsírral történő mellnagyobbítás. (E módszer azért is előnyös, mert e beavatkozás során a meglévő zsírtöbblet nem csak megszűnik, hanem egyúttal hasznosul is, mivel mellnagyobbításra használjuk fel.)

A saját zsírral történő megnagyobbításról a kezeléseknél a "Mellfeltöltés saját zsírral" című tájékoztatóból kaphat.

 

Részletes információ az implantátummal történő mellnagyobbításról

Az első lépés az implantátumok méretének meghatáozása. Az implantátumok méretét térfogatuk, átmérőjük és magasságuk határozza meg, ezeket figyelembe véve, a páciens igényeit is szem előtt tartva kell kiválasztanunk a legideálisabb implantátumot.

Amikor a páciens nagy méretű, gömbölyű melleket szeretne, a magas profilú implantátumokat célszerű választani. Amikor a páciens kevésbé feltűnő méretváltoztatást kíván, úgynevezett „természetesebb” formát szeretne, akkor az alacsony profilú, vagy csepp alakú implantátumok jönnek inkább szóba. A nők többsége a melltartója méretében tudja megfogalmazni a kívánságát. Az esetek többségében a nagyobbítás után általában egy, vagy két mérettel változik a melltartó kosármérete. (pl. 75A-ról 75B-re, vagy 75C-re)

Néhány páciensnél nemcsak a kosárméret, de a mellkasi körfogat mérete is változik. A melltartó méretnél például 75B-ről 80B-re, vagy 80C-re, a fazontól függően. Nincs nagy különbség e kérdésben a subglandularis (emlőmirigy alá) vagy a submuscularis (emlő izomzat alá) történő elhelyezéstől függően.

Érdekes megfigyelés, hogy a kisebb térfogatú implantátumok használata relatíve nagyobb méret nagyobbodást eredményez, mint a nagy térfogatú implantátumoké a nagyobb mell- és mellkas körfogat eseteiben. Célszerű a vizsgálat során a páciens számára javasolt méretű és formájú próbaimplantátumot a melltartóba helyezve kiválasztani a megfelelőt.

A páciens adottságai, mint az emlő szövet térfogata, a bőrtakaró adottságai, a mellkas átmérője, a páciens magassága, csípőszélessége mind-mind olyan tényezők, melyeket figyelembe kell venni.

A ptosis (emlők lógásának) jelenléte és mértéke, amely a bőrtakaró és a mirigytérfogat aránytalansága között áll fenn, szintén nehezítheti a megfelelő implantátum kiválasztását.

Amikor harmadfokú, nagymértékű a ptosis(a bimbó a submammaris redő alatt 3 cm-rel helyezkedik el ) a szimpla augmentáció nem javasolt. Ilyenkor a emlőnagyobbítást mastopexiával együtt kell elvégezni.

A minimális és moderált ptosis esetén (a bimbó az inframammaris redő szintjében, vagy éppen csak alatta helyezkedik el, de nem néz lefelé) a nagyobbítással korrigálható a forma, de mérlegelendő a nagyobb implantátum választása, hogy kitöltsük a lógó bőrtakarót.

Egyet feltétlenül tudni kell. A fejlődési elégtelenség eseteiben a szövetek kevésbé tágulékonyak, így a nagyobb méret esetleg csak két műtéttel érhető el.
 

Magyarországon elérhető implantátumok jellemzői

Magyarországon a jelentősebb implantátum gyártó cégek termékei mind beszerezhetők. Minőségük biztosítása érdekében az ORKI öt évente kéri az emlő implantátumok engedélyeinek megújítását.


Felületük lehet:

 • sima (szilikon)
 • texturált (strukturált szilikon)


Formájuk lehet:

 • alacsony profilú
 • magas profilú
 • csepp alakú
 • anatómiai
 • egyedileg gyártott implantátumok


A páciensek felvilágosítása

A páciensek felvilágosítása nagyon fontos része a beavatkozásnak.


Ennek része:

 • a műtét elmagyarázása
 • az érzéstelenítés ismertetése
 • a műtétre való felkészülés ismertetése
 • rizikó és komplikációk lehetőségei
 • a műtét utáni önvizsgálat szükségességének elmagyarázása
 • családi anamnézis felvétele
 • a heg helyének megmutatása, továbbá informálni kell a pácienst a heg végleges állapotának kialakulásáról (normális esetben 1-2 év múlva éri el ezt az állapotot, a kezdeti pirosas szín elfehéredik, felpuhul, felszíne elsimul)
 • előző páciensek műtét előtti és utáni fotóinak bemutatása sokat segíthet a várható eredmény elképzelésében
 • végül a műtétről, körülményeiről, és a teendőkről írott felvilágosító anyagok átadása azzal a céllal, hogy a páciens otthonában nyugodt körülmények között mindenben tájékozódhasson, és a számára nehezen, vagy egyáltalán nem érthető dolgokat megjelölve a konzultáción mindenre választ kaphasson.

A konzultáción a megbeszé­lésen kívül ellenőrizhetők a laboratóriumi leletek, illetve lefixálható a műtét időpontja. 

Az emlőimplantáció műtéti metszésének helyei:

emlő redő alatt

emlőbimbó körül

hónaljból 

 

 

Anesztézia

A beavatkozásra altatásban kerül sor.

A műtét során az emlőszövet és az emlő izomzat alá helyezzük be az implantátumot, így az emlőszövetet megkíméljük. Ezért az emlő minden funkciója megtartott marad.

 

A speciálisan csak implantátumokra jellemző rizikótényezők

Értelemszerűen az implantációk során mindazon komlikációk előfodulhatnak, amelyek más esztétikai műtéteknél is, vannak azonban speciális, elsődlegesen az implantációra jelemző problémák.

Kapszuláris kontraktúra a legsarkallatosabb problémája az emlőimplantációnak.

Minden páciensnél, akinek alloplasztikus anyagot ültetünk be szervezetébe, kapszula, azaz hegszövet keletkezik az idegen anyag körül. A kapszula kontrakciója az emlő implantátumot gömbszerűen összepréseli, így az anyag elveszti rugalmasságát. Az emlő keménységét, amely a mell fájdalmas, kemény, feszes állapotával és esetleg látható disztorziójával jár (SFCC) sphericus fibroticus capsularis contracturának nevezzük.

SFCC függ:

 • az implantátum típusától

(Sóval, vagy szilikongéllel töltött.)

 • az implantátum felületétől

(Sima, texturált, PU-nal fedett.)

 • az implantátum elhelyezésétől (Subglandularis, submuscularis.)
 • a műtét alatt használt szerektől (Szteroidok, antibiotikumok.)
 • a műtét utáni kezeléstől

A SFCC klinikai tüneteit Baker szerint négy fokozatba sorolhatjuk (1978)

 • I. Fokú: nincs tapintható, vagy látható kap­szula, az emlő ugyanolyan tapintatú, mint a nem operált emlő. (Tünetmentes állapot.)
 • II. fokú: minimálisan tapintható emlő­keménység, de normálisan kinéző emlők.
 • III. fokú: mérsékelt emlőkeménység, az implantátum könnyen kitapintható, az emlő kontúrjainak látható disztorziójával.
 • IV. Fokú: komoly emlőkeménység, jól látható disztorzió, az emlő merev, fájdalmas és hideg.

Kapszuláris kontraktúra kezelésének lehetőségei:

 • Kezdetben a zártkapszulotómiát kísérelték meg. A sebész addig nyomta össze a páciens mellét, amíg a jellegzetes hallható pukkanás jelezte a kapszula megrepedését. Jelenleg a gyártó cégek nem javasolják az ilyen jellegű beavatkozást a lehetséges implantátumruptura és a szilikongél lágyrészekbe való migrációs lehetősége miatt.
 • A nyitott kapszulotómia műtéti beavatkozás. A kapszula széle mentén körben, illetve radier irányban való bemetszését és expanzióját jelenti.
 • A kapszulektómián, a részleges, vagy teljes kapszulaeltávolítást értjük.

Az újabb SFCC megjelenésének megelőzésére legalkalmasabb kezelésnek bizonyult eddig az új implantátum, új zsebbe való beültetése, amit kombinálhatunk a kapszula eltávolításával, mindenesetre fontos tényező, hogy az implantátum frissen preparált üregbe kerüljön.

Aszimmetria. Nehezen megítélhető mit tekntünk aszimmetrikusnak, hiszen minden esetben van eltérés a kétoldali emlő között. A nem egyforma zseb készítése vagy a kapszula­képződés okozhatja.

Az implantátum meggyűrődése. Ilyenkor általában tapintható, és látható az implantátum széli meggyűrődése. A megelőzés érdekében fontos, hogy megfelelő méretű zsebet készítsünk és az implantátumot egyenletesen helyezzük el.

Implantátum kilökődése, az implantátum megjelenhet a hegen, vagy a normális bőrön keresztül. Leggyakoribb oka az infekció, vagy az implantátum meggyűrődése által okozott erózió, a szteroidok alkalmazása, vagy a túl szoros melltartó viselése.

A mellek közötti rés eltűnése akkor jöhet létre, amikor a két oldal ürege összeér.

Az implantátumrupturája, vagyis szakadása trauma hatására jöhet létre, például műtét közben is. Ezen kívül még az implantátum héj hibájából is elszakadhat, vagy a különböző meggyűrődések mentén az implantátumhéj elvékonyodik és sérül.
 

Műtét utáni gondozás

A páciens a műtét előtt is kaphat preventív antibiotikumot, majd az első posztoperatív napokban olyan per os széles spektrumú szert, amelyre érzékenyek a különböző Staphylococcus és Streptococcus törzsek.

A pácienst meg kell kérni, hogy kerüljön minden fizikai aktivitást, kötését hagyja érintetlenül, szivacs segítségével tisztálkodjon felső testén. Hőmérőzzön minden nap. Amennyiben bármilyen panasza van, célszerű orvosát azonnal felkeresni.

Subglandularis behelyezésnél két hétre javasoljuk a melltartó állandó viselését. Amennyiben úgy ítéljük meg ezt követően, hogy az implantátum kissé lejjebb van a kívánt szintnél, az állandó melltartó viselést még 6-8 hétig kérjük. Amennyiben feljebb van, akkor egy elasztikus pánt, illetve a felső szél mentén felhelyezett rugalmas pólya segíthet a jobb pozíció elérésében. A 6-8 hetes rugalmas rögzítés javasolható még az axillaris, illetve a submuscularis beültetéseknél.

A tovafutó varratokat célszerű két hét után kivenni. 4-6 nappal a műtét után lehet zuhanyozni.

A fizikai aktivitást egy hónap után javasolhatjuk.

A pácienst célszerű fél évig havonta ellenőrizni, majd egy évvel a műtét után, azután évente.

Ask the Doctor
Our patients says
Before After Photos