Lip Augmentation

Lip augmentation is a procedure that give you fuller, plumper lips.

These days, an injectable dermal filler is the most commonly used method of lip augmentation.

Hyaluronic acid fillers can improve the appearance of your lips by adding: shape, structure, volume, and mitigated assimetria.

We sugest to watch a video about lip augmentation:

 

ajakfeltöltés

Ajakfeltöltés video

Ajakfeltöltés előtti és utána

ajakfeltöltés, ajakvastagítás

Az ajakfeltöltés, ajakvastagítás lehetséges okai

Az életkor előre haladásával az ajkak kötőszöveti elemei sorvadnak, és ezért az ajkak egyre vékonyabbá válnak, emiatt pedig ráncot is megjelennek.

Az ajkak az arc esztétikai megjelenése szempontjából kiemelt jelentőségű.

A vékony ajak nem csak öregedési tünet lehet, de a közfelfogás szerint az erőszakosság jele is.

Az ajakszélen megjelenő ráncok nem csak öregedési jelként előnytelen, de például a rúzs is szétfut rajta.

Van aki veleszületetten vékony ajkakkal rendelkezik, esetükben különösen korán jelentkeznek az öregedési tünetek.

Az ajkak teltsége "szexisebb" külsőt is jelent, ami szintén nem elhanyagolandó szempont.

Éppen ezért az egyik leggyakoribb esztétikai beavatkozás az ajakfeltöltés, mellyel leghamarabb tudunk segíteni a zavaró tünetek megjelenésekor.

Érzéstelenítés:

A beavatkozásra lidocainos spray-vel történt érzéstelenítést követően kerül sor, így fájdalommentes és mindössze néhány perces maga a beavatkozás.

Injektábilis implantátum anyaga

A feltöltéshez leggyakrabban hyaluronos feltöltő anyagokat használunk, mivel ez "testbarát" hatóanyagnak számít, ugyanis az emberi test saját kötőszöveti elemei is tartalmaznak hyaluront.

Nagyon sok egyéb feltöltő anyagot reklámoznak, azonban más szintetikus hatóanyagok esetében előbb utóbb felléphetnek problémák, azért mert a szervezet az idegen anyag ellen reakcióba lép.

Más hatóanyagoknál pedig sokszor az a gond, hogy túl durva a beavatkozás jellege az arc igen fínom változásra is reagáló jellegéhez képest, mely miatt későbbiekben durva hegek torzulások keletkezhetnek. Utóbbi miatt nem ajánlatos a saját zsír feltöltése sem. (A saját zsír feltöltését intézetünk több mint 20 éve végzi, azonban csak olyan területeken, ahol jelentős mennyiségű feltöltést kell végezni és lehetőség szerint megfelelő zsírpárna fedi az érintett területet.)
 

ajakfeltöltés, ajakvastagítás

Ajakfeltöltés menete

Hyaluronos ajakfeltöltés igen vékony tűvel történik és igen pontosan adagolható. A páciens a beavatkozás során kontrollálhatja a feltöltést időközönként a kezébe adott tükörben, így maga állapíthatja meg az ajakfeltöltés mértékét és ajakformálás jellegét is.

Az ajkak feltöltésének mértéke különböző lehet. Sokszor csak a ráncok kisimulása a cél, de legtöbbször egy picit az ajkak méretét is növeljük. Általában olyan méretűre, mely fiatalabb korban volt.

Az ajkakat nem csak vastagítani lehet egyenletesen, hanem formálni is lehet, például ha a széli zónákat töltjük akkor lehet szélesíteni, ha a középső zónát töltjük, akkor kerekebbé lehet varázsolni. Hasonló módon aszimmetriai és egyéb eltéréseket is lehet korrigálni.
 

Ajkakon keletkező zavaró esztétikai elváltozások

Az arc kötőszöveti állományának öregedésével, sorvadásával szinkronban az ajkakban is változások jönnek létre. Emiatt idősebb korban az ajkak vékonyodnak. Ez a folyamat főleg a felső ajkon igen erős és feltűnő lehet, ráadásul ilyenkor az ajak vékonyodásával együtt ráncok is megjelennek. Ezek a ráncok legfeltűnőbbek a felső ajak széle közelében és rendszerint az ajak-arcbőr határán túl is erős ráncok jelennek meg.Van akinek veleszületetten eleve vékonyabbak az ajkai. A hölgyek ősidők óta az ajkak vékonyodása ellen korrekciós ajakfestéssel „védekeznek”,(illetve az ajkak festésével igyekeznek esztétikusabbá, fiatalosabbá, nőiesebbé válni) azonban pont ezt a „védekező” módszert teszi szinte lehetetlenné a kialakult ráncosodás, mivel az ajakszélhez viszonyítva keresztirányú ráncokon az ajakrúzs elfolyik.

Igen előnyösen lehet kombinálni az ajakfeltöltést és a botox kezelést az ajakszéli ráncok esetében.

btxajak1ebtxajak1ut

Ajakszéli ráncok Hyaluronos feltöltés és Botox kezelés előtt és utána

 

Ajakformálás injektábilis implantátumokkal (ajakfeltöltés)

Ráncfeltöltésnél leírtak figyelembevétele mindenféleképpen indokolt, azonban vannak olyan tényezők amelyeket e fejezetnél külön meg kell említeni.
Az ajkak kezelésekor, ha lehet még óvatosabban kell eljárnunk, mint más esetekben. Az ajak jobban „szem előtt van”, az ajkak sokkal érzékenyebbek bizonyos eltérésekre. Egy injekciós kezelés utáni bevérzés is például jóval ijesztőbb tud lenni az ajkon, mint az arcon általában. Ez azonban általában múló jellegű tünet.

Az ajakfeltöltés esetében csak azokat a feltöltő anyagokat érdemes használni, amelyek idővel felszívódnak és vékony tűvel finoman adagolhatóak, (a beadáskor keletkező nagyobb haematomák szervülése által hegessé, deformálttá válhatnak az ajkak.)

Nem szabad olyan "idegen" hatóanyagot használni, mely idővel nem szívódik fel. Ugyanis még a leg testbarátabb idegen hatóanyagot is idővel a szervezet le akarja határolni, amiatt krónikus gyulladás alakulhat ki és kötőszövetet alakit ki körülötte. Ez részint a terület megvastagodásával, csomók kialakulásával járhat.

Igen nagy probléma szokott lenni a permanens, nem felszívodó hatóanyagok esetében azáltal is, ha a sikeres beavatkozást követően újabb feltöltéseket végeznek és "túltöltés" képe jön létre. ("Bantu" száj.)

Mindezen esetekben igen nagy gond, hogy a beadott túlzott mennyiségű hatóanyagot és a körülötte kialakult kötöszövetet, a "csomót" nem vagy csak igen körülményesen, csúnya hegekkel lehet eltávolítani.

Nem érdemes használni  olyan hatóanyagot, amely kitapinthatóvá válhat. (Pl. Artecoll.) Hasonlóan előnytelen, „durva” anyagnak számít a Gore-tex , a derma csík, is.

E szempontok alapján szelektálnunk kell tehát az injektábilis anyagok közül. Szerencsére a javasolt szelekciót figyelembevéve is marad még több alkalmas injektábilis implantátum. Ezen mind Hyaluronos készítmények jelenleg.

Az ajakherpesz kiújulását a beavatkozás elősegítheti, ennek lehetőségére érdemes felhívni a páciens figyelmét, mivel preventív gyógyszer alkalmazásával el lehet kerülni a herpesz kiújulását. (Amennyiben korábban nem fordult elő a páciensnél herpesz fertőzés, akkor nem szükséges prevenció.)

AZ AJKAK ÉS AZ AJAKSZÉLRÁNCOK INJEKCIÓZÁSÁNAK TECHNIKÁJA

Előkészítés

Az érzéstelenítéshez általában elegendő a Lidocain spray, enyhe szedatívum adása mellett. Ha a beteg nagyon szenzitív, akkor az ajak kezelésekor vezetéses vagy érzéstelenítés is alkalmazható. Az injekció beadására, minél vékonyabb, (27 G-s), 13-23 mm hosszú tűt érdemes használni.

Ajakszéli ráncok kezelése

Ajánlatos először az ajakpír-bőr határán lévő keresztirányú ráncokat kezelni. A redőket kiemelhetjük az ún. lineáris befűző technikával, azaz az anyagot a redő hosszában bevezetett tűn keresztül, kis szálakat képezve juttatjuk be a dermisbe. Minden kis szál hossza 2-3 mm legyen. E szálakat egymástól 2-3 mm távolságban visszük be. Minden szál beadása után alkalmazzunk enyhe masszázst, hogy az anyag egyenletesen oszoljon el és a kis szálakból egy egységes szál álljon össze.

A bőrfelszínhez képest a tűt kb. 33°-os szögben, a redő hosszirányában vezessük be. A tű nyílása a bőrfelszín felé nézzen és az anyagot 1-3 mm mélyen a dermis középső-alsó rétegébe vigyük be. Az implantátum beadása közben a tűt fokozatosan húzzuk vissza. Fontos, hogy a befecskendezést a tű belépési helyének elérése előtt abbahagyjuk, megakadályozva ezzel az anyag kicsorgását, illetve túl felületes adását.

Közvetlenül az injekciózás után (kb. 2-3 perc múlva) a kezelt terület kissé megduzzadhat. E duzzanat 24-48 óra után elmúlik, ezért fontos informálni a pácienst, hogy a végleges eredmény ennél kisebb lesz. A ránckezelés eredménye a beadott anyagtól függően hosszabb-rövidebb ideig tarthat.

Tartós hatású (de nem permanens!) injektábilis hatóanyag esetén is szükséges lehet hosszabb idő elteltével újabb korrekció, mivel a kötőszöveti alkotórészek mennyisége ez idő előrehaladtával csökken. (Nyilvánvalóan e beavatkozással az öregedési folyamatot megállítani nem tudjuk.)


Ajakfeltöltés

Az ajakfeltöltést az ajakpír-ajakbőr határán kezdjük a felső ajkon, hosszirányban. A 22-23 mm hosszú, 27 G-s tűt a szájzugtól 3-4 mm-rel mediálfelé, az ajak közepe felé irányítva, az ajak szélén vezetjük be.

Az anyagot a tű visszahúzása közben fecskendezzük be. A kezelés folyamán kontroláljuk, hogy az anyag a megfelelő helyre kerül-e! A területet az anyag beadását követően könnyedén masszírozzuk meg.

Az alsó ajak kezelése hasonló módon történik, mint a felső ajaké. Általában a felső ajak elvékonyodása és az ajakszél feletti ráncok erősödése a döntő panasz, ezért a kezelést a felső ajkon kezdjük és ennek végeztével (ha szükséges) kezeljük csak arányosan az alsó ajkat.

Az ajkak kezelésénél fontos, hogy milyen mélyre adjuk be az anyagot. Mindig 1 mm-nél mélyebben adagoljuk az injekciót.

Gondolni kell rá, hogy a készítmény mindig ajakduzzanatot okoz. A beadott implantátum hatásán túl, maga az injekciós tű beszúrása is duzzanatot eredményez. Előre informálni kell tehát a pácienst, hogy közvetlenül a kezelés után látható kép nem azonos a végeredménnyel!(Vastagabbnak látszik.)

Kezelés közben törekedjünk arra, hogy az ajak mindkét oldalába azonos mennyiségű anyagot vigyünk be!

A duzzanat miatt az ajak aszimmetrikussá válhat, vagy ijesztően duzzadt lehet, (főleg ha bevérzés is keletkezett) annak ellenére, hogy korrekt injektálás történt. Ezen aszimmetriát sohasem korrigáljuk azonnal! Ha az aszimmetria 5 nap után is fennáll, csak akkor korrigáljuk!

A kezelések után alkalmazhatunk hűtést a duzzanat csökkentésére.

Az ajak kezelését ajánlatos két lépcsőben végezni, kb. 5 napi intervallummal, azért is, hogy a páciens szocializálódását megkönnyítsük.


Ajkak formájának alakítása, korrekciója

Az ajak injekciós kezelése során a ráncok feltöltésén túl módunk van az ajak formálására is. Nyilvánvalóan minden esetben a beavatkozás vastagabbá teszi az ajkakat.

Az ajak teltségének fokozása több beszúrással érhető el. Az ajak „begyesítését” úgy érhetjük el legjobban, hogy a tűt az ajakpír és a bőr határán bevezetjük, (mindig 2-3 mm mélyre behatolva az ajakpír területe alá) és a tű visszahúzása közben injektáljuk az anyagot.

Amennyiben az ajak középső harmadába injektálunk, akkor az ajakforma szemből vizsgálva kerekebbé válik, amennyiben a széli harmadokba injektálunk, akkor inkább szélesebbnek látszik.

Egy alternatív kezelési forma az ajak feltöltésére

Végezhetjük a beavatkozást a nyálkahártya, az ajak belső oldala felől. Így az ajak előemelkedik a fogsortól, de megtartja eredeti alakját. Fektessük le a pácienst, kérjük meg, hogy kissé nyissa ki a száját ellazult helyzetben. Figyeljük meg, hogy az ajak hol érintkezik a fogsorral. Végezzük a töltést 3 mm-rel e vonal alatt, számos beszúrásból, kis adagokat beadva. E technika is létrehozza az ajak „begyesedését.”

E módszer veszélye, hogy ha túl nagy adagot adunk, vagy nem kellő helyre, akkor a páciens „ráharap” az ajkára, ami hegessé, érzékennyé teszi az ajakrészt.


Ismételten hangsúlyozzuk:

  • a kezelés várható eredményéről tájékoztassuk a pácienst
  • a duzzanat néhány nap alatt regrediál és akkor látható a végleges eredmény
  • az anyagot ne adjuk be túl felületesen
  • alkalmazzuk a „lineáris fonalképző” technikát, ne végezzünk gyöngysorszerű beadás
  • ne korrigáljuk túl az elváltozást, ha szükséges, 2 hét után inkább végezzünk kiegészítő kezelést
  • alkalmazzunk enyhe masszázst

 

A felszívódásra képes implantátumok esetében az ajak feltöltése kevesebb ideig marad hatásos, mint a ráncok, redők kezelése után. A páciens általában hamarabb kéri a kezelés ismétlését, bár ennek időtartama egyénenként változó.

 

ÖSSZEFOGLALÓ

Az elmondottak alapján az ajkak injekciós kezelése látszik legtöbbször a „kézenfekvőbb” beavatkozásnak, mivel egyszerű és nem okoz heget.

A pácienst mindig gondosan kell a beavatkozás előtt tájékoztatni, és bár látszólag csak egy injekcióról van szó, műtéti beavatkozásként érdemes kezelni. (Például annak megfelelően írásbeli beleegyező nyilatkozat szükséges.)

Fontos tudni, hogy a  hinta effektus” itt is előfordulhat. (Egy hintát minél jobban hátrahúzunk, annál inkább előre fog lendülni.) Minden gyakorló plasztikai sebész találkozott már e „tünettel”. Akit régóta zavar a durva nagy orra és műtétre vállalkozik, az a páciens általában nagyon kicsi orrot akar, aki nagyon kicsi emlőjének nagyobbítását kéri az pedig általában hatalmas emlőket óhajt. Ajakfeltöltésnél is vigyázni kell erre, és lehetőleg le kell beszélni a túlzott mértékű feltöltésről a pácienst. Inkább elégedjünk meg egy kisebb adag beinjekciózásával és rendeljük vissza későbbre a pácienst egy következő beavatkozásra. Főleg a tartós hatású készítmények beadásakor fontos ennek az elvnek a gondos betartása.

Ask the Doctor
Our patients says
Before After Photos